DOLAR 19,9662
EURO 21,377
ALTIN 1249,927
BIST 4580,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

YARALARA ANINDA YAPILMASI GEREKEN TEDAVİ YÖNTEMLERİ HANGİLERİDİR?

YARALARA ANINDA YAPILMASI GEREKEN TEDAVİ YÖNTEMLERİ HANGİLERİDİR?

YARALARA ANINDA YAPILMASI GEREKEN TEDAVİ YÖNTEMLERİ HANGİLERİDİR?

  • Eldiven Takmak: Bu tür durumlarda hijyenik olmak en önemli şeydir. Yaralar vücudun ilk savunma bariyeri olan deriyi kırmış, mikrop ve patojenlere açık kapı bırakmıştır ve kan yoluyla veya plazma gibi vücut salgılarıyla temas ederek bulaşabilen pek çok  hastalık bulunmaktadır. Bu yüzden olaya müdahale ederken tek kullanımlık eldivenler takmak çok önemlidir.
  • Yaralıyı Sakinleştirmek: Hastanın yarası büyükse hasta şoka girebilir veya korkabilir o yüzden bu durum kan basıncını ve kan akışını arttırabilir. Bu yüzden yaralıyı sakinleştirmek, onunla konuşmak, güven duygusu vermek ve talimatlar vererek yaralıyı sakinleştirmeye çalışmak yerinde bir müdahalede büyük katkı gösterecektir.
  • Yaralıyı Sürekli Gözetim Altında Tutmak: Kritik yaralara yönelik bazı ilk yardımlar, yanlış uygulandığı zaman yaralıları öldürebilecek durumlara yol açabileceğinden, hasta sağlık kuruluşundan yardım alana kadar durum sürekli ve dikkatle izlenmelidir.
  • Kanama Kontrolü: İç kanama ve dış kanama olmak üzere iki çeşit kanama vardır. İç kanama en tehlikelisidir bu sebeple de bir kaza yapıldığında mutlaka yaralının dışında bir şey yoksa bile bir sağlık kuruluşuna götürülerek tam teşekküllü tahlilleri yapılmalıdır. Eğer dış kanaması da varsa hasta hastaneye götürülene kadar dış kanamayı engellemek için kanaması olan bölgeye temiz bir eldiven veya temiz bir poşetle basınç uygulanmalı gazlı bez veya temiz bir bez kullanarak yaraya doğrudan bir baskı yapılmalıdır. Daha sonra yaralıyı kaldırıp akan kan miktarını azaltmak için kanama organı kalp seviyesinden daha yüksek bir seviyede yukarı kaldırılmalıdır ve bu işlem yaraya basınç uygulamaya devam ederken yapılmalıdır. Daha sonra da unutmayın ki gazlı bezi veya bezi kesinlikle değiştirmeyiniz ama üzerine başka bez ilave edebilirsiniz. Çünkü yarayı açarsınız eğer ilk uyguladığınız bezi değiştirmek isterseniz.

 

YARA TÜRLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

  1. Kapalı yaralar (çürükler) için ilk yardım: Bir darbe sonucu oluşan, fakat ciltte herhangi bir çizik veya yara oluşmayan ve cilt renginde kızarıklık, mor ve mavi renk bırakan yaralar iç kanama sonucu oluşmuş olabilir bu tip yaralara  ilk müdahale bir parça bezle soğuk su veya buza kompres yaparak  iç kanamayı azaltmak için soğutma işlemi yapılabilir.
  2. Yüzeysel yaralar için ilk yardım: Derinin dış yüzeyini içeren plazma gibi salgıların görüldüğü yaralardır enfeksiyonlar oluşur öncelikle bu yaraları su ile temizleyin ve yaranın içinde hiç bir parça veya kir kalmadığına emin olduktan sonra yarayı bir bandajla örtün ve sık sık pansuman yapın.
  3. Kesik yaralar için ilk yardım: Bıçak veya kesilmiş cam vb. gibi keskin aletlerden oluşan yaralanmalarda bir bez veya gazlı bez kullanarak yaraya, değiştirmeden veya çıkarmadan basınç uygulayarak ve ardından etkilenen organı yukarı kaldırarak müdahalede bulunun  ve hastayı acilen bir doktora veya hastaneye götürün veya yönlendirin.
  4. Dökülen yaralar için ilk yardım: Vücudun bir yerinde veya organında, kesilen kısmın ölme olasılığına ek olarak şiddetli kanamanın olduğu ve bir kaza sonucu veya kesici alet kullanımı sırasında meydana gelen kesiktir. Kanamayı durdurmak için bir basınç uygulayın ve  düşen dökülen uvuz veya parçayı kaldırıp hastaneye veya doktora hastayla birlikte teslim edin ki tekrar dikilme ihtimali olsun. Parçayı da eczanelerde satılan tuzlu su çözeltisine koyup nemli ve serin tutup koruyun.
  5. Delinme yaraları için ilk yardım: Çivi, kama, bıçak veya benzeri keskin, sivri uçlu bir nesne ile temas sonucu oluşan derin yaralardır ve vücudun iç organlarına kadar ulaşarak ciddi hasar verebilmektedir. Sivri uçlu alet içeri girdiğinde  sakın çıkarmayın çünkü çıkarırsanız  hasar iki katına çıkar ve hastayı hareket ettirmeyin. Hastayı acilen hastaneye nakledin hemen ambulansı arayın.
YORUMLAR

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.