- İlk aşama aylık gelirinizi veya kazancınızı bir kenara toplam paranızı yazın çünkü söz uçar yazı kalır. Bu durum size neye ne kadar harcadığınızı gösterecektir.
- Evliyseniz eşinizle, biriyle yaşıyorsanız arkadaşınızla , yalnızsanız tek başınıza finansal kaynaklarınızı konuşun nereye ne kadar vereceğinizin , nereye ne kadar harcama yapacağınızın planını ve koordinasyonunu belirleyin.
- Zararlı ve zaruri ihtiyaçlarınızı ortadan kaldırın. Örneğin. sigara içmek gibi yani bir kenara yazınca günlük verdiğiniz parayı aylık cebinizden giden miktarı görünce fark edeceksiniz.
- Tüketim alışkanlığından vazgeçin özellikle de sinirliyken alışverişe çıkmayın , stresinizi atmak için yaptığınız alışverişlerin çoğu ihtiyacınız yokken aldığınız ürünlerden dolayı bütçenize zarar vermektedir.
- Yeri geldiğinde insanlara hayır demeyi öğrenin. Mesela bütçeniz el vermiyor ama bir arkadaşınız hesapta yokken sizi doğum günü partisine çağırıyor ve hediye almak zorunda kalacaksınız , bu durumun bütçe dengenizi bozmasına izin vermeyiniz ya da dışarda bir yere oturmaya çağırdılar yani aynı şekilde ayıp olur deyip çekinmeden hayır demeyi bilin.
- Sık sık alış veriş yapmaktan kaçının çünkü bu daha fazla para harcamanıza sebep olacaktır. Yani haftada bir defa gidin her gün veya iki günde bir gitmektense daha az harcamanızı sağlayacaktır.
- Alış verişe çıkmadan önce bir liste yapın almanız gereken zaruri ihtiyaçlarınızı yazıp o listenin dışına çıkmayın.
- Yemek yaparken ölüyle yapın göz kararı bol bol yapıp çöpe atmayın, bazı yiyecekleri buzluğa koyarak bayatlamasını geciktirip daha sonra tüketerek çöpe atılmasını engelleyin.
- İşe giderken kendi yemeğinizi kendinizle götürün, kendi kahvenizi kendiniz hazırlayın, dışarda yemek ve kahve pahalı yani dışardaki bir bardak kahve fiyatıyla evde aynı parayla beş bardak kahve çıkar.
- Et çok pahalı onun yerine bol bol sebze ve meyve alın bu tür beslenme şekli hem daha sağlıklı hem de daha tasarruflu olmanızı sağlayacaktır. Sıvı içecekler tüketiminde daha çok suyu tercih edin kahve, çay, meyve suyu, kola yerine hem daha sağlıklı hem de daha ucuz olacaktır.
- Karnınız açken alışverişe çıkmayın çünkü açken gözünüz ne görse onu alıp emek isteyeceksiniz ve bu da cebinize zarar verecektir.
- Dondurulmuş ve hazır gıda tüketiminden vazgeçin, mevsiminde kendi sebzelerinizi ucuzken alıp buzluğa atın bu sizler için hem daha sağlıklı hem de daha ucuza mal olacaktır.
- Faturalarınızı zamanında ödeyin , ertelemeyin geciktirmeyin çünkü geciken faturaları daha sonra cezalı ödemenize sebep olarak maddi zarara da uğramanıza sebep olacaktır.
- İşletmelerin kampanyalarını ve indirimlerini takip edin. İhtiyacınız olan ürünleri indirime girdiğinde satın alın.
- Mobil ödemelerden ve kredi kartıyla alışverişlerden uzak kalmaya çalışın çünkü elinizde olmayan bir kağıt parayı harcamak daha kolay olmaktadır yani görmeyince parayı elden çıkarmak daha kolay oluyor.
- Bazı işler elinizden geldiği halde para karşılığı başkalarına yaptırıp masraf etmekten kaçının. Örneğin, aracınızı oto yıkamaya vermek yerine kendiniz yıkayın veya eve temizlik görevlisi çağırmak yerine evinizi kendiniz temizleyin paranız cebinizde kalsın.
- Elektrikleri, muslukları ve doğalgazı idareli kullanın. Bulunmadığınız odada ışığı açık bırakmayın, prizlerde fişleri boş yere takılı bırakmayın, muslukları kısık açın, ev çok soğuk değilse ayarları günden güne kısarak bu şekilde yüksek faturaların gelmesini engelleyebilirsiniz.
PARA BİRİKTİREMİYORUM NASIL TASARRUF EDEBİLİRİM
Her şey katlanarak zamlanırken para biriktirmek bir köşeye bir kaç kuruş atabilmek daha da zorlaştı, para biriktiremiyorum nasıl tasarruf edebilirim diyorsanız. Sizlere bu yazımda az da olsa atalarımızın da dediği gibi damlaya damlaya göl olur misali bir kaç uzun ve kısa vadeli tasarruf hakkında tavsiyede bulunacağım. Öncelikle geliriniz ne kadar olursa olsun hiç fark etmeksizin aşağıdaki tasarruf yöntemlerini uygulayarak birikim yapabilirsiniz. Bu yöntemler şu şekildedir: