MUSLUK SUYUNDAKİ KLORUN YARARLARI
Klor, su arıtma, sudaki mikropları yok etme gibi işlemlerde kullanılan zehirli bir gazdır, keskin, boğucu bir kokuya sahiptir ve suda çözünür. Bir litre suda yaklaşık 2-3 litre klor çözülebilmektedir. Klorlu su, altını oksitleyebilir ve platini çözebilir yani tüm metalleri etkileyebilir.
Su, hayatımızın olmazsa olmazıdır, insan vücudunun %70’i sudur. Banyo yaparken, giysileri, bulaşıkları yıkarken, bitkileri ve çiçekleri sularken, içmek için ve bunun gibi pek çok unsurda ihtiyaç duyduğumuz en önemli yaşam kaynağımızdır. Suyun temiz olması kesinlikle kaçınılmaz bir durumdur ve bu durumun da farkında olan yetkili makamlar bizlere temiz su kaynakları sunabilmek için içme sularımızı sterilize etmeye ve dezenfekte etmeye çalışarak bizlere saf ve arıtılmış su kaynakları sunmaya çalışırlar.
Suya klor katmak dezenfeksiyon işlemleri arasında uygulanması en kolay ve ucuz olan yöntemlerden biridir. Kuyu suyu, tank ve su tesisatları zararlı bakteri ve virüsler için en çok üreme ve barınma sağladıkları ortamları arasında gelmektedir. Bu sebeple düzenli aralıklarla içme sularının dezenfekte edilmesi gerekir. Sularda klor kullanılmasının en büyük amacı sulardan geçebilecek olan mikrop, virüs, bakteri gibi hastalıkların yayılmasını önlemektir. Özellikle su kuyularından veya tanklardan temin edilen sular depolarda tutuluyorsa, sürekli klorlama işlemleri yapılmalıdır.
MUSLUK SUYUNDAKİ KLORUN ZARARLARI
- Uzun süreler boyunca klorlu su içmek kolorektal kansere, soluma zorlukları yaşamaya, mesane kanserine sebep olabilir.
- Hamile kadınlara zarar verebilmektedir.
- Suda hoş olmayan bir tat ve koku bırakmaktadır.
- Vücuda temas edebilmekte özellikle de duş alırken klorlu su buharlaşarak solunabilmektedir ve ciğerlere zarar verebilmektedir.
- Saçı ve cildi kurutarak zarar verebilmektedir.
- Kısırlığa ve kadınlarda doğum yaparken sıkıntılar yaşanmasına sebebiyet verebilmektedir.
- Bağışıklık sistemine ciddi zararlar verebilmektedir.
- İnsan vücudundaki E vitaminini ve B12 vitaminini azaltabilmektedir.
- Burun mukozasına, gözlere ve kulaklara zarar verebilmektedir.
- Böbrek yetmezliği, kalp hastalıkları ve kemik bozuklukları gibi hastalıklara sebep olabilmektedir.
- Sindirim bozukluklarına , kusmaya ve mide bulantısı ile mide sorunları yaşanmasına sebebiyet verebilmektedir.
Sizlere, musluk suyundaki klorun yararları ve zararları hakkında bilgiler vermek istedim. Umarım bilgiler sizler için faydalı olmuştur. Bunun dışında aklınıza takılan veya sormak istediğiniz sorular olursa aşağıdaki yorumlar kısmına yazarak bana ulaştırabilirsiniz.