MÜLAKATLARDA NASIL KONUŞMALIYIZ?
İş arayan veya bir kuruma geçmek isteyen veya yüksek lisans, doktora yapmayı düşünen herkesin genellikle mülakatlardan geçmesi gerekir. Mülakatlar genelde ilk izlenimdir. Sizin işe uygun olup olmadığınıza karar verilen, kendinizi tanıtmanız istenilen iş görüşmelerine mülakat denir.
Mülakatlarda sizlere zayıf yönlerinizden bahsetmeniz istenirse, burada kesinlikle kibirli davranmayın uyanık olun ve sakın çok detaylara inip de hem kendi motivasyonunuzu düşürmeyin hem de koz vermeyin, bu soruyu lehinize çevirmeye çalışın kısacası krizi fırsata çevirin zaten bu soruyu soran İnsan Kaynakları Yetkili personeli daha çok sizin zorluklarla karşılaştığınızda onları nasıl çözebildiğinizi ve sorunlardan kaçan bir kişilik mi olduğunuzu ya da sorunları başkasına mı çözdürdüğünüzü veya da özgüvenli olup olmadığınızı anlamak adına sormaktadır. Sizde o şekilde bir anınızdan bahsedin daha önceki çalışmalarınızdan örneklerden bahsederseniz ve zayıf yönlerinizden nasıl kurtulduğunuzdan bahsedin. Arada sırada İnsan Kaynakları Yetkili personeline isminin yanına hanım veya bey diye hitap edin. Bunun dışında başvurduğunuz işin türü ile ilgili olmayan zayıf yönlerinizden veya sorunlardan bahsetmekten kaçının.
Güçlü yönlerinizden bahsederken iş veya başka bir amaçla ilgili olan sahip olduğunuz beceriler hakkında konuşun. İş ilanını dikkatlice okuyun ve hangi becerilerin gerekli olduğunu detaylı bir şekilde öğrenin ve böylece gerekli becerilerin bir listesini yazın ve ardından hangi becerilerin görüşme yaptığınız alanla alakalı olduğunu belirlemek için gereken becerilerin bir listesini yazın ve o şekilde konuşun. Uzun konuşmaktan kaçının her zaman güçlü yönünüzü de zayıf yönünüzü de anlatırken üç dört cümleyle özet geçin.
Becerilerinizi abartmayın veya kesinlikle küçümsemeyin. İş için iyi bir aday olduğunuzu net ve açık bir şekilde doğru aktarın. Çünkü onların da duymak ve anlamak istediği bu işe uygun olup olmadığınızı anlamaktır. Her şeyinizi anlatmayın kararlı, kesin, açık ve net olun. Asla egolu olmayın ve kendinizi fazla övmeyin. Daha önceki iş hayatınızda karşılaştığınız ve üstesinden gelip başarılı olduğunuz sorunlar veya zorluklar hakkında konuşunuz.