Hz. İdris: Meryem Suresi‘nde “Ve İdris‘in bir peygamberin dostu olduğunu Kitap’ta zikret” diyerek ve başka bir yerde Cenab-ı Hakk‘ın ilkidir. İsmail, İdris ve Zülkifl de sabredenlerdendir. İdris Peygamber‘in çok dürüst olduğunu ve Allah’ın onu yüksek bir yere yükselttiğini övüyor. İdris’in Kuran‘ın da teyit ettiği gibi bir peygamber ve elçi olduğu ve İdris’in Allah’ın peygamberi olduğuna ve Allah‘ın mesajını kula ilettiğine kesin olarak inanmalıyız.
Hz. Nuh: Nuh efendimiz kıssası, Kuran‘da Hud Suresi‘nde geçmektedir ve en detaylısı Araf Suresi, Yunus Suresi, Mu Suresi‘dir. ‘Minun, Şuara Suresi’, El-Ankebut, El-Saffat, El-Kamer, Enbiya, Furkan ve Zeriyat Surelerinde de geçtiği gibi Nuh efendimiz adını almıştır. Nuh efendimiz ile kavmi arasında yaşananları anlatır.
Hz. Hud: Hud efendimizin kıssası, Kur’an-ı Kerim‘in birçok sûresinde, Araf, Hud, Mü’minler, şairler ve sûreler gibi bazen ayrıntılı olarak zikredilmiştir. El-Ahkaf ve bazen Fuslat, el-Zariyat, al-Qamar, al-Haqqa ve al-Fajr sûreleri gibi kısa bir biçimde. Ve Kur’an-ı Kerim‘de efendimiz Hud’un adına tam bir sûre vardı, burada elçilerin birçok hikayesi vardı, barış onların üzerine olsun, bunların arasında efendimiz Hud‘un halkıyla olan hikayesi boş ve Amman ile Hadramout arasında yer almaktadır.
Hz. Salih: Salih efendimiz, Cenâb-ı Hakk‘ın kulu Allah’ı birleştirmeye ve O’na ibadet etmeye çağırmak için gönderdiği peygamberlerden biri olarak kabul edilir. Şuara Suresi‘nde Salih ve kavmi Semud efendimiz kıssası geçmektedir.
Hz. İbrahim: İbrahim efendimiz, İbrahim’in oğlu İsmail‘in yardımıyla Kabe’yi inşa etmesinin hikayesinin yer aldığı Bakara Suresi ve Nemrut ile olan tartışmalarının hikayesinin de dahil olduğu birçok Kuran suresinde bahsedildi. ölüleri diriltmeyi başarmış ve bu sûrede İbrahim efendimiz ile birlikte dört kuş kıssasını da zikretmiştir. Ancak Enbiya Suresi, Şuara Suresi, Zuhruf Suresi, Saffat Suresi ve En’am Suresi‘nde İbrahim’in babasına ve kavmine yaptığı çağrının kıssası, onları terk etmeye çağırdığı için zikredilmiştir şirk ve Allah’a kulluk etmektir. Ve Mümtehine Suresi, Meryem Suresi ve Tevbe Suresi‘nde, İbrahim’in babasıyla tartışmasını ve hak dine çağrısını ve meleklerle olan hikayesini açıklayan birçok ayetten bahsedildi, yani İbrahim Suresi‘nde.
Hz. İsmail: Kur’an-ı Kerim‘de içeriği evet olan ve Cenab-ı Hakk’ın Peygamberi İsmail A.S. kitapta İsmail‘in vaadine sadık olduğunu, bir elçi, bir peygamber olduğunu ve ailesine namazı ve zekatı emretti ve Rabbinden razı oldu.
Hz. Lût: Tevhid hükümlerini pekiştirir ve Cenab-ı Hakk’ın zalimlerle, hidayet ve takva yoluna karşı çıkanlarla olan ilişkilerinde Sünnetini açıklar. Kur’an-ı Kerim’de Hz. Lût’un kavmi ile olan kıssası, Araf Suresi, Hud Suresi, Hicr, Enbiya, Şu‘ gibi birçok surede geçmektedir. ara’, Neml, El-Ankebut, Es-Saffat ve El-Kamer.Daha önceki sûrelerin her birinde vahye, maksat, etki ve anlam bakımından farklı bir üslupla yer almıştır.
Hz. Yusuf: Yusuf efendimizin adı Kuran’da 26 defa geçmektedir. Mekke‘den Medine‘ye hicretinden önceki gizli dönemde, Allah’ın Elçisi Muhammed‘e, Allah onu kutsasın ve ona huzur versin. Hz. Yusuf efendimiz, peygamber efendimizin hadislerinde zikredilmiştir: İbrahim oğlu İshak oğlu Yakub oğlu Cömert oğlu Yusuf’un şerefli oğlunun asil oğlu Allah dostudur.