EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ PERSONEL ALIMI

EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ PERSONEL ALIMI
Evde sağlık Hizmeti, hasta veya bakıma muhtaç bireylerin ve yakınlarının, yaşadıkları ortamda, sağlık, bakım ve rehabilitasyon gereksinimlerinin karşılanmasıdır. Buradaki amaç; hedef grubun ev ortamında sağlık ve sosyal yönden desteklenmesi . İyileşme döneminin kesintiye uğramadan devam etmesi ve bu sürecinin hızlandırılmasıdır. Hastane enfeksiyonlarına maruziyetin azaltılması. Yatış süreleri ve yatma stresinin azaltılması Sağlık maliyetinin azaltılması ve son olarak da hastaların yaşadıkları ortamların sağlık koşullarına uygun hale getirilmesi amaçlanmıştır.
Yalnız yaşayan veya ailesiyle birlikte yaşayan engelli, yaşlı, yatağa bağımlı, hayatını başkalarına bağımlı olarak sürdüren bakıma muhtaç bireylere ulaşılması hedeflenmiştir. Bunun yanında KOAH vb. solunum sistemi hastalarına, evde bakım gerektiren onkoloji hastalarına, ileri derecedeki kas hastalarına, nörolojik hastalıkları olan bireylere yara bakım gereksinimi olan, enjeksiyon yapılarak tedavisi devam eden, damar yolu açılarak serum takılacak olan hastalar, kronik hastalığı olanlar, terminal dönem hastaları, hastaneden taburcu olup, artık tedavisi evde devam etmesi gereken hastalar ve evde fizyoterapi, psikoterapi ihtiyacı olanlar için evde sağlık hizmetleri vardır.
EVDE SAĞLIK HİZMETLERİNDEN NASIL FAYDALANILIR?
Evde sağlık hizmetini aile hekimleri, hastanelerde oluşturulan evde sağlık birimleri ve Sağlık Müdürlükleri bünyesindeki mobil ekipler veriyor. Evde sağlık hizmetlerinden Sağlık Bakanlığı’nın 444 38 33 numaralı hattı aranarak ücretsiz hizmet alınabilir. Başvuruyu gerçekleştirdikten sonra değerlendirme ekiplerimiz tarafından en kısa süre içinde evlerinde ziyaret edilip, hizmet verme kriterlerine uygun olup olmadığı değerlendirilmektedir. Uygun bulunan hastaların Evde Sağlık Hizmetlerinden yararlanması sağlanmaktadır.
HASTA BAKICISI OLMAK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR NELERDİR?
- Hasta ve Yaşlı Bakım Hizmetleri bölümünden mezun olmak ya da doğru eğitim veren kurslardan sertifika almak gerekir.
- Dürüst Olmak
- Sabırlı olmak
- Güler Yüzlü Olmak
- Temizlik Konusuna Dikkatli olmak
- Pratik olmak
- Kuvvetli Olmak (fiziksel olarak).
HASTA BAKICISININ GÖREVLERİ VE SORUMLULUKLARI NELERDİR?
- Serum takma konusunda bilgi sahibi olmak,
- Aspire yapmayı iyi derecede bilmek,
- İğne vurma yöntemlerine hakim olmak,
- Hastanın düzenli ilaç almasını sağlamak,
- Yatalak kişilerin alt temizliğini yapmak,
- Hastaların banyo, kıyafet değişimi gibi kişisel bakımlarına yardımcı olmak,
- Gerekli durumlarda hastayı gezdirmek,
- Besin listesine uygun yemeklerin hazırlanmasını sağlamak,
- Tansiyon ve şeker aletini kullanabilmek,
- Pansuman yapmak,
- İlk yardım bilgisine sahip olmak,
- Eksilen malzemeler hakkında önceden bilgi vermek.